Az országgyűlési választások előtti kampánymonitorozásunk során a www.kepmutatas.hu oldalon egy diagramon mindenki számára követhető volt, hogy milyen pénzek mennek el méréseink szerint a kampányra. Számos újságíró és nem újságíró azonban félreértette a jelenlegi kampányfinanszírozási rendszer problémáját, és sokan csak azon kattogtak hogy forintra pontosan mennyi folyt el óriásplakátokra, televíziós hirdetésekre stb.

Az, hogy a pártok a törvényben megszabott keretet átlépik és túlköltekezik magukat, nagy hiba – hiszen megszegik a törvényt és ezáltal már a Parlamentbe való bejutásuk során is etikai dilemma merülhet fel: vajon az a párt, aki törvényt sért, miért is képviseljen bármely állampolgárt? Illetve az a kérdés is fenn áll, hogy a politikusok miért hoznak olyan törvényeket, amelyeket még ők maguk is képtelenek betartani?

Nos, azért nem kell álszentnek lennünk, mindenki tisztában van azzal, hogy mibe kerül egy óriásplakát, milyen hatalmas költségei vannak egy tévéhirdetésnek, vagy netán egy banner kihelyezésének valamely népszerű hírportálon. Az, hogy egy-egy párt nem jön ki a 386 milliós költségből a kisebbik baj. A nagyobbik, hogy nem tudni pontosan milyen forrásból teremtik elő ezeket a pénzeket, nem látni, hogy kik támogatják őket, nem tudni, hogy valójában milyen a párt pénzügyi háttere.  A helyzet megoldásra szorul, olyan törvényt kell hozni, amelyet be lehet tartani és amely megfelelő szigorral szabályozza a pártok számviteli kötelezettségeit.

Az már kissé abszurd, hogy a problémát minden honatya látja, ám a helyzet áll, változás máig nem történt az ügyben.

A helyzet komolyságát megtartva, ámde kellő iróniával és humorral fűszerezve fotópályázatot hirdetünk a hamarosan megújuló www.kepmutatas.hu oldalon. A cél, hogy az állampolgárok is aktív részesei legyenek az akciónak. „Én és a kampány” címmel indul tehát a verseny hamarosan, addig lehet agyalni, hogy ki mit szeretne megalkotni (photoshoppal, vagy anélkül).

Lopózz bármely politikus mögé és kattinst! Pro Bono. Az idegen szavak szótára szerint e szókapcsolat jelentése: "a közjóért" - a "pro bono publico” rövidítése. De hogy nagyobb legyen a motiváció és ne csak a közjóért tedd mindezt, tedd azért, hogy élőben hallgathasd Bono-t Rómában. Két U2 koncertjegy ugyanis a legtöbb szavazatot kapott képet készítő jutalma.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr982203411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása