Sajtóhírek szerint márciusban megkezdheti munkáját a kormány anti-korrupciós törvénycsomagjának központi elemét képező Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal (KKH). Azt gondolná az ember, hogy a Transparency kitörő örömmel fogadja a hírt. Hogy ez miért nem így van, azt már leírtuk – bár mindig hozzátesszük, mint most is, hogy természetesen örülünk, hogy a téma figyelmet kap. Különösen a közérdekű bejelentők védelme régóta szívügyünk, és a törvénycsomagnak köszönhetően a kérdés hivatalosan is felkerül kis hazánk közpolitikai térképére. Nem mindegy azonban hogyan is küzd a kormány (ez most a mindenkori kormányra, és nem csak a jelenlegire értendő) a korrupció ellen. Mi nem gondoljuk, hogy egy új hivatal felállítása feltétlenül a legjobb módszer – és akkor a KKH választások utáni túlélési esélyeit még nem is latolgattuk.

A korrupció ellenes hivatalok mondhatni divatban vannak, nem árt azonban egy keveset tudni az intézmény hátteréről. A történet a 70es években kezdődik, amikor is Hong Kong (akkor még brit koronagyarmat) kormányzója létrehozta az Independent Commission Against Corruption-t (ICAC), amely intézkedés azóta bevonult a korrupció elleni küzdelem nemzetközi legendáriumába. Joggal. Az ICAC ugyanis már néhány év elteltével drámai javulást ért el, és a legfontosabb oka annak, hogy Hong Kong a Transparency International Korrupció Érzékelési Indexe szerint ma is a világ egyik legtisztább országa.

Egyértelmű sikertörténetről van szó tehát, így a modell nem meglepő módon számos követőre talált – annyiban legalábbis, hogy a korrupció ellenes hivatalok az utóbbi évtizedekben gombamód szaporodtak a világ minden táján. (Ezért nem kis részben a Világbank és más donor is felelős, például Afrikában, ahol számos ország banki nyomásra, a nyugati segélyek vagy kölcsönok lehívásának feltételeként hozott létre ICAC-szerű szervezeteket).

Hamar kiderült azonban, hogy a hong-kongi mintára létrehozott hivatalok csak nagyon kevés országban életképesek vagy sikeresek, és sok helyen többet ártottak mint használtak. (Tovább a 2. részre!)

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr551673485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása