Korrupció Ellenes Világnap

 2009.12.10. 10:14

Első blogbejegyzésemhez kitűnő apropót szolgáltat a tegnapi Nemzetközi Anti-korrupciós Világnap (December 9). Fontos és szuper-mozgalmas nap volt ez a magyar TI életében, sajtótájékoztatóval, workshop-pal (egy norvég oknyomozó újságíróval), este az Átláccó filmfesztivállal egybekötött fogadással és jazz koncerttel a Gödörben.

Ha még nem írtunk volna a filmekről: 67 érkezett a felhívásunkra, amiben a korrupcióról készült rövid filmeket kerestünk. A három díjnyertes alkotás (nekem személy szerint a 3. helyezett „Walzer” tetszett a legjobban) és az összes többi kisfilm megnézhető itt: www.daazo.com/atlacco, és az alkotóknak csak gratulálni lehet. Az esti rendezvény is nagyszerűen sikerült, legalábbis minket, akik a TI-t saját gyermeküknek tekintik, jó érzéssel töltött el, hogy olyan sokan eljöttek – a miniszterelnök, az ÁSZ elnöke, nagykövetek és kevésbé illusztris de számunkra nem kevésbé fontos vendégek. Persze nem áltatjuk magunkat: tudjuk, hogy a támogatás nem annyira nekünk, mint az „Ügynek” szól, és ez így is van rendjén.

Sajnos az Anti- korrupciós Világnap önmagában egyelőre kevés ünneplésre ad okot. December 9-ét 2003-ban nyilvánította az ENSZ a korrupció ellenes küzdelem napjává, főleg azzal a céllal, hogy a világszervezet hasonló nevű egyezményét népszerűsítse és minél több államot az egyezmény aláírására bírjon. Tegnap az ENSZ főtitkára emlékeztetett, miért is kellene, hogy az ügy mindenki ügye legyen: "Amikor közpénzt vesz el valaki hogy önmagát gazdagítsa, kevesebb marad iskolák, kórházak, utak és közművek építésére” (www.unodc.org/unodc/en/press/releases/fight-corruption-save-development.html). Erról is szólt, mindenkinek lenne tennivalója, hogy ezt megakadályozza. "A korrupció nem valami hatalmas, személytelen erő, hanem személyes döntések eredmenye" – azoké akik fizetnek, és ezoké, akik fizetést kérnek valamiért, amit nem lenne joguk árulni.

Az ENSZ korrupció ellenes egyezményét sok állam, köztük Magyarország is aláírta. Sem világviszonlatban, sem kis hazánkban nem lehet azonban igazi előrelépésről beszámolni: semmi jele, hogy a korrupció visszaszorulóban lenne. Ez részben a kormányok hibája, de a cégeknek, és kicsiben az állampolgároknak is van felelőssége. Ahogy Ban Ki-moon mondja, az egyezmény akkor számít csak, ha van aki számon kéri az abban megfogalmazottakat. Reméljük jövőre többen lesznek, leszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr211587747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása