Highway to Bucharest

 2010.08.16. 17:10

“No stop signs, speed limit
Nobody's gonna slow me down
Like a wheel, gonna spin it
Nobody's gonna mess me round
Hey Satan, payed my dues
Playing in a rocking band
Hey Momma, look at me
I'm on my way to the promised land”
AC/DC: Highway to Hell


Az AC/DC 2009-2010 évi turnéja a nyers, középtempós, kemény rock and roll örömünnepe volt a világon, akik látták őket Budapesten, igazolhatják. Az ausztrál bandát a turné során a rajongói honlapok szerint mindenhol a tenyerükön hordozták a vendéglátók, a koncertek kivétel nélkül teltházasan folytak.  Az egykori garázsbanda igazi rock szupersztárként robogott körbe a világon.

A turné balkáni robogása azonban nem volt zökkenőmentes. Romániában történt, hogy a látványos, metálos folklórdíszekkel (ld. ördögszarv, lángnyelvek stb.) kidekorált turnékamionok és turnébuszok konvoját a helyi rendőrök egy csendes hajnali igazoltatás során 3000 euróra bírságolták meg zsebre, valamilyen sebtében kreált új úthasználati díj meg nem fizetése miatt. A sokat látott marcona koncert személyzet – a budapesti látvány alapján javarészt masszív rockerek – bűnbánóan fizette ki a kenőpénzt, sőt még örültek is neki, hogy milyen jól jártak. Az igaz történethez kapcsolódó városi legenda még arról is szól, hogy a bukaresti koncert után a turnékonvoj menedzsere büszkén mesélte a helyi koncertszervezőknek, hogy milyen ügyesen kijött ebből a dologból egy kis pénzzel, pedig hát egy komoly díj meg nem fizetése biztosan több bírságot jelentett volna a rengeteg járműnek. A botrány ott pattant ki, hogy kiderült, hogy nincsen ilyen extra díj, ami van, az pedig ki volt fizetve.

Az átveréses kenőpénz trükkje bűnügyileg nagyon fondorlatos dolog. A kenőpénzt fizető hálás lesz azért, mert elintéznek neki valamit, amit el sem kellene intézni, elsimítanak neki valamit, amit el sem követett. A korrumpált valójában csaló, a kenőpénz nyújtója balek. Az átvert háromszor érezheti rosszul magát, egyrészt a csalás kiderülése előtt, mert nem készült fel eléggé és szabályt sértett, másrészt mert korrupcióval jött ki az esetből, harmadrészt amikor rájön, hogy átvágták. Utóbbit súlyosbíthatja, ha még büszke is volt a sima ügyintézésre …

Tojás, aki ismert rocker és hatalmas melák volt szülővárosomban, úgy vesztette el minden vagánysági renoméját, hogy a vézna, de csavaros eszű Blöki elhitette magáról, hogy az apja a rendőrkapitány. Blöki előbb csak érinthetetlenséget kért, majd bizonyos szemtelenségi határokat túllépve némi pénzt is kiszedett a megszeppent jasszból. 1 évvel az átverés után Blöki még mindig rendszeresen markecolta Tojást, aki még boldog is volt a tudattól, hogy védettséget kap némi pénzért. Az igazság kiderülése mindenki meglepetésére nem a testi fölény azonnali kihasználásához vezetett, Tojás talán az átverés szégyenétől, talán babonából nem nyúlt Blökihez, viszont – talán megelégelve a törvénysértés kockázatait -  jó útra tért: kamionsöfőr lett belőle. Remélhetően nem dolgozott az AC/DC turnén.
 

Írta: Harmati László

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr862225932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása