Napok óta megy a találgatás, hogy vajon végül a kormány bevállalja-e, hogy egy olyan fejlesztésre költi az adófizetők pénzét, amire a fenti három jellemző egyszerre igaz.

Jogszerűtlen

A Pénzügyminisztérium szakértői szerint a konstrukció nem csak a magyar jogba ütközik több ponton, hanem nagy valószínűséggel az Európai Unió előtt sem állja meg a helyét. Például: „További ütközést jelent az államháztartási törvénnyel, hogy a hitel visszafizetése egyéb állami többlettámogatás nélkül kell, hogy biztosított legyen. Az előterjesztésből ezzel szemben az derül ki, hogy az üzleti terv megvalósulásának alapvető feltétele a Moto GP futamok megrendezése, amelyre azonban a jogdíjat az állam biztosítja.”

Ésszerűtlen

A Pénzügyminisztérium, valamint a civil szervezetek által felkért elemzők egyértelműen állítják, a hitelbe kódolva van az átütemezés, és további állami források bevonása. A befektetés megtérülésére a KPMG még ad némi esélyt: “a megcélzott üzleti és pénzügyi teljesítmény elérése kihívást jelent a menedzsment számára, de néhány meghatározó feltételezés teljesülése esetén elérhető”. A Pénzügyminisztérium nem ilyen diplomatikus: „Kockázatos a bevételek alakulása, s ennek következtében a hitel törlesztését nem látjuk biztosítottnak.”

 Nekem, mint adófizető állampolgárnak ez nem túl megnyugtató, és akkor sem lenne az, ha sávolyi motorversenyzőnek születtem volna. Nem világos, ki fog szállodákat építeni, mitől garantált, hogy hirtelen nem emelkedik duplájára 5 év után az állam által fizetendő licenszdíj, és az sem, hogy ha véletlenül csődbe megy az üzlet, mi a Moto GP pálya jövedelmező alternatív hasznosítási lehetősége.

Átláthatatlan

A pénzügyminiszter nem tartja jó beruházásnak, viszont a kormány igen. Fogalmunk nincs, hogy az ország kormánya az adófizetők pénzéről milyen indokok alapján döntött, a vonatkozó dokumentumok titkosak. Csak óvatosan találgat az ember, hogy az a tény, hogy bal és jobb oldalon egyaránt hallgatnak a pártok és a médiumok az ügyről, összefüggésben állhat az átláthatatlansággal. Azt viszont sok kutatás bizonyítja, hogy az átláthatóság hiánya a számonkérhetőség hiányát eredményezi, mindez együttvéve pedig remek táptalaja a korrupciónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr581829143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sávoly igazi tétje 2010.03.26. 10:35:27

A Sávoly-ügy a közeljövő magyar demokráciájának lakmuszpapírja. Ha az állami támogatás zöld utat kap, az azt jelenti, hogy a fékek és ellensúlyok rendszere valószínűleg továbbra sem fog működni a végrehajtó hatalommal szemben. A Sávoly-ügy tétje jóva...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prepi 2010.03.10. 20:22:02

Kicsit "rap"-es lett ez a mondat hogy:"végül a kormány bevállalja e".A "bevállal"szó miatt.Újkeletű,modern szó.
Egyébként szerintem senki nem születik sávolyi motorversenyzőnek,úgy értem sima gyerek először,majd kitanulja a motorozást. :)
süti beállítások módosítása