Elkezdődött a választási kampány Magyarországon. Erre persze sokan unottan legyintenek: ugyan már, kit érdekel. Úgy tűnik, egyesek kifejezetten büszkék rá, hogy nem foglalkoznak a politikával, utálják az egész hajcihőt.

Rosszul teszik. A négyévenkénti választások mindenkinek lehetőséget adnak arra, hogy befolyásolja környezete életét. Még ha az eredmények esetleg borítékolhatóak is. Ilyenkor pártprogramok készülnek, amelyekben a pártok azokat a témákat igyekeznek összegyűjteni, a zászlajukra emelni, ami az állampolgárokat érdekli, amivel szavazatokat nyernek. A közbeszéd súlya most sokszorosára emelkedik: ami ma téma, az programokba kerül, arról még többet beszélnek. Ez egyfajta önbeteljesítő jóslattá válhat. Márpedig a beszédnek súlya van. Igen, az ígéreteket sokszor nem teljesítik, igen, ahogy egy majdnem-pénzügyminiszter egyszer fogalmazott: „Egy dolog a választási program, más dolog a kormányprogram”. De azért ezek az üzenetek beépülnek a közgondolkodásba, befolyásolnak döntéseket. Ha csak a látszat miatt, ám legyen. Nagy ügyekben akár kis lépések is számítanak.

Úgy tűnik, a korrupció elleni harc ügye, legalább is párt szlogenek szintjén, jól áll. Ezen a hétvégén minden szórólap, amivel foglalkoztunk, kiemelt témaként kezelte az átláthatóságot, a korrupció megfékezését. Gyakran csak nagy általánosságokban. De mégis, ott van minden oldalon, bármely színű papíron. A korrupció: téma. Mindenkinek fáj. És prominens szerepe a választási kampányban jó hír. Érdemes minden fórumon, újra, és újra felhozni. Növekedés nélkül az ország nem tud kitörni a költségvetés és a szociális nyomás kettős csapdájából. Korrupció megfékezése nélkül pedig nincs növekedés. Beszéljünk csak róla sokat a kampány idején. Használjuk ki ezt a lehetőséget arra, hogy kimondassunk, leírassunk dolgokat, befolyásoljuk a jövőt. Kerüljenek be vállalások, konkrét akciók a korrupció ellenes harcra vonatkozóan azokba a programokba.

És azután reménykedjünk közösen, hogy ebből tettek is lesznek. Igenis, rajtunk is múlik. 

 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr201799041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prepi 2010.03.01. 21:23:40

Bocsi a belekontárkodásért de ez mindig szép ahogy ez le van írva,de a zárószöveg/a korrupció-ellenes zárószöveg/az mindig az hogy:"reménykedjünk".Most is az volt.De ha a képviselők egy gombnyomással leszavaznak sajnos mindent,akkor mit lehet tenni?Reménykedjünk hogy egyszer elfogadják ezt és ezt a javaslatot.Én ezt nem értem.Semmi kényszerítő eszköz nem áll rendelkezésre,csak a remény?A reményre alapul minden?Nekem ez magas.
süti beállítások módosítása