A társadalmi aktivitás fokozása nem könnyű feladat, de be kell látni, fontos. A Transparency International számára is az. És itt most nem az elhízás elleni küzdelemre gondolok elsősorban – holott az sem elhanyagolható…

Sokkal inkább gondolok arra, hogy legyünk mi magunk mindennapjaink alakítói. Már a Maastrichti szerződés is kimondta 1992-ben, hogy Európát polgárközelivé, a „polgárok Európájává” kell tenni. Hát hajrá! Számos civil szervezet küzd jó ügyekért, de mit sem ér mindez, ha a társadalom nem tesz semmit.
 


Itt van például az önkéntesség ügye.

Egy előadáson egyszer Prof. Jon Van Til professzor Albert Schweitzert idézte, miszerint: „Az ember mindig keresse annak a lehetőségét, hogy jót cselekedjék. Minden embernek a maga módján kell keresnie annak a lehetőségét, hogy még nemesebbé váljék, és megvalósítsa igazi emberi méltóságát. Bizonyos időt a felebarátainak kell szentelnie. Lehet, hogy ez nem sok, de tegyen valamit azokért, akik emberi segítségre szorulnak, valami mást, amiért nem kap semmilyen más fizetést, mint e munka elvégzésének a kiváltságát. Mert ne feledje el azt, hogy nem egyedül él e világon. Hogy felebarátai is vannak.”

Az önkéntesek szerepe a civil szektorban igen nagy. Nyilvánvaló, hogy nem egy ember fogja megváltoztatni a világot, de a civil szektor tagjaként igenis minden ember tehet valamit egy közösség vagy akár egy ország jobbítása érdekében.

Az amerikai kormányzat felismerte, hogy a civil társadalom erősítéséért határozott lépésekre van szükség. Obama 2008-as buzdító szavaiban is erre utalt: „Szükségünk van az önök szolgálatára. Nem akarom megmondani, hogy milyen szerepet töltsenek be, mindenki fedezze fel saját magában mire képes, de vegyék ki a részüket a történésekben, álljanak a lábukra és lépjenek!” Jó, lehet, hogy csak kampányszöveg volt, mindenesetre hatásos.

A Transparency International Magyarország szerencsés helyzetben van, egyre több és több önkéntes keresi fel a szervezetet. Talán látják küzdelmünk fontosságát? Mindenesetre nagyon jó érzés. Jó érzés tudni, hogy nem vagyunk egyedül…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr431721385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prepi 2010.02.01. 23:17:43

Ez a legjobb bejegyzés amit olvastam itt.Igen jó hogy valaki végre rájött hogy nemcsak a 34 diplomások segítenének.Elárulok egy titkot:az emberek tömege.Emese jól írta.De ahhoz az a feltétel hogy az egész társadalom együtt dobbanjon,azonos időben.Ha valaki megszegi a korrupció-mentességet,akkor már láncreakciót indít el a társadalomban sajnos.Üdv.zoli

prepi 2010.02.01. 23:27:21

Ez jó:"az amerikai kormányzat felismerte hogy a civil társadalom erősítéséért határozott lépésre van szükség."
Ezt egy egyszerű ember is felismerhette volna.A civil szerveződésnek sok emberre lenne szüksége itt Magyarországon,valamilyen aláírásgyüjtésre,még lehet én is beállnék.De ehhez sok embertömeget kéne megnyerni.Ezt kell kidolgozni,nem a pártok jóindulatára számítani.Az képlékeny.
süti beállítások módosítása