Ejtsd túszul a főnököt!

 2010.08.13. 11:32

Ciudad Juarez csúnya, zsúfolt város Mexikóban, az amerikai határ mentén. Poros útjain hatalmas, dzsip-szerű rendőrautók járőröznek, a nyílt platón géppisztolyos rendőrök vigyázzák a rendet. Vagy vigyáznák. Úgy érzik ugyanis, hiába kockáztatják az életüket - az idén nem kevesebb mint húsz társukat temették el -, parancsnokaik tulajdonképpen álmunkát végeztetnek velük. Azt gondolják, hogy a főnökök demonstratívan - lássa csak az a köz,  milyen elszántan harcolnak a kábítószer-kereskedelem ellen - veszélyes harcok sorozatába küldik őket. Miközben ők maguk vígan mutyiznak a várost kézben tartó maffiák vezéreivel.

Mexikó - akárcsak az USA vagy Németország - szövetségi állam. Az áldatlan helyzetet már nemcsak a városi rendőrök rühellték, hanem a szövetségieknél is betelt a pohár. Az a hír járta ugyanis, hogy a város rendőrfőkapitánya, Salomon Alarcon Olvera utasította hű embereit, rejtsenek el kábítószert néhány városi rendőr lakásán, így téve őket zsarolhatóvá. A több mint kétszáz állig fölfegyverkezett szövetségi rendőr augusztus 9-én körbevette azt a szállodát, ahol a rendőrfőkapitány lakott. Túszul ejtették, leváltását követelték. A kormány engedett, Olverát leváltották.

Vajon hogy zajlana mindez magyar környezetben? Lelki szemeim előtt önkormányzati ügyintézők tucatjai jelennek meg, hogy fél köteg nyomtatópapírt tömjenek a korrupt jegyzők és polgármesterek szájába; minisztériumi referensek revolvert szegeznek a főosztályvezetők halántékához, és ott tartják a csövet, amíg csak főnökük át nem adja nekik a sötét tenderek titkait rejtő páncél kulcsát. És győz az igazság.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr852218762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sánta Jómadár 2010.10.20. 15:22:11

Szerencsére Magyarország mégiscsak békésebb vidék mint Mexikó, de a cikkben szereplő eljárás valamiért mégis egészen szimpatikusnak tűnik.
Vajon itthon is el kell jutni a közvetlen fenyegetettségig ahhoz, hogy egyként legyenek képesek különféle károsult csoportok fellépni az őket megkárosító hatalom ellen?
süti beállítások módosítása