Sávolyi áttörés

 2010.03.30. 10:06

Sávoly több szempontból áttörés. Az, hogy az MFB, a mindenkori kormányt híven kiszolgáló bank végül nem adott kölcsönt az ugyancsak gyanús MotoGP-pálya építésére, alighanem három dolognak köszönhető: a legfőbb dolog valószínűleg Bodoky Tamás nyomozó újságírói aktivitása.

Fenyegetések ide vagy oda, az Indexen sorra jelentek meg a kompromittáló anyagok. Szép volt. Állami kölcsön nélkül aligha valósul meg ez a hagymázas projekt, hiszen az ötletgazdák sokkal inkább az adófizetők pénzét szerették volna kockázatni, mint a sajátjukat - kereskedelmi bank nem izgult rá a tervre.

A másik a civil szervezetek - köztük a Transparency International Magyarország - föllépése (nem direktben a projekt ellen, hanem annak átláthatóságáért). A harmadik ok pedig valószínűleg az, hogy jönnek a választások és a pénzosztó helyeken egyre nagyobb a bizonytalanság. Nemigen akarnak már a hivatalnokok és udvari bankárok olyan papírokat aláírni, amiért bajuk eshetne majd az új rezsim alatt.

Bodoky blogján idézi a sávolyi beruházó Grupo Milton honlapján szereplő ábrát, amely a cégcsoport büszkeségeit vonultatja föl. Egy kis módosítással. A sávolyi projektet jelző oszlop már csak üszkös maradék, a pátyi golffalu éppen leég. So far, so good.

De lesz-e folytatás, lesz-e magyar mani pulite, olyasfajta tiszta kezek kampánya, amely, mint Olaszországban a kilencvenes években, lerántaná a leplet a magyar politikusok és a gazdasági bűnözés összefonodásáról? Hány politikus jut majd börtönbe? Vajon azok jutnak-e oda, akiknek valóban ott a helyük? Reménykedjünk.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr711880141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása