Mi az a politikai felelősség?

 2010.02.17. 14:49

„Annak, hogy lemondok, van egy nagyon súlyos üzenete: ez felelősségvállalást jelent” – mondta a Demszky Gábor a minap egy tévéinterjúban, aztán azt ecsetelgette, hogy egy ilyen lépéssel kellemetlen helyzetbe hozna ártatlanokat. „Ezért nem fogok visszalépni” – igyekezett egyértelműsíteni a helyzetet. 

A nézők nyilván a nyakukat tekergették és családtagjaikat kérdezgették, jól hallották-e, és ha igen, hogy is van ez. Talán azt akarta mondani, hogy a lemondással elismerné a felelősségét, nem? Az interjú más helyén viszont Demszky meg is tette ezt, legalábbis a „politikai felelősséget” tekintve. De mi is a különbség az egyszerű és a ”politikai” felelősség között?

A hétköznapi felelősség annyit tesz, hogy vállalom a hibáim, bűneim büntetését. A politikai felelősség viszont éppen arról szól, hogy ha nem is hősünk cselekedte meg a bűnt, felelősséget vállal azért, ami a rá bízott birtokon történik. Aki politikai felelősséget vállal, éppenhogy lemond, ha kiderül: képtelen volt megakadályozni, hogy a rá bízott birodalomban disznóságok történjenek. Ha tudott róluk, azért mond le. Ha nem, akkor pedig azért.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr141766313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prepi 2010.02.18. 22:58:24

Igen,ez elgondolkodtató.Akkor van a felelősségnek értelme ha van következménye is.Szerintem az elmúlt k.b.10-15 évben a felelősségre-vonás abszolút kihalt.Igy hát lehet össze-vissza beszélni következmények nélkül.Nincsnek támpontok,következmény,morál,semmi.Régebben még érdekelt a politika személy szerint engem is,de ma már teljesen értelmetlen hallgatni.Ugyanis ha nincs felelősség-következmény támpont akkor olyan mintha kb.egy elvarázsolt kastélyban járnánk.Az egész csak szócséplés ami a politikában zajlik ma.Idő-és energia pazarlás.
süti beállítások módosítása