Boldog Új Évet!

 2010.01.05. 10:02

Itt vagyunk 2010 5. napján! Végignéztem a CNN televízió összefoglalását arról, hogy a különböző városokban a földön hogyan köszöntött be az új év.  Gyönyörű volt Sydney felett a tüzijáték, csodálatos volt Hong Kong-ban a felhőkarcolók feletti szín és tűzkavalkád.

Szeretem, ha vége van egy évnek, mert mindig úgy érzem, hogy akkor a következő tiszta lappal indul. Január első napjaiban végiggondolom, hogy mit szeretnék másképpen, min kéne változtatni, persze az első napok történéseiből következtetéseket vonok le.

Az első héten a Transparency International magyar csapata is stratégiát tervez.  Hogyan tovább, milyen projekteket vigyünk, mik voltak a sikerek, miket kell átgondolni?

A céljaink persze tiszták.  Korrupciómentes, átlátható Magyarországot szeretnénk. De a célokat nem mindig egyszerű, konkrét stratégiával leírni.

Az ünnepeket alatt sok barátunknak meséltem a TI-nál töltött első heteimet.  Miket csinálunk, miért, miket szeretnénk csinálni.  Volt aki szerint szélmalom harc az egész, mert „Magyarország ilyen, és már Jókai korában is ilyen volt. Ez van, ezt kell szeretni”. Volt aki a katonatörténetek lelkesedésével mesélte, hogy milyen korrupciós helyzetekből, hogy mászott ki, és mennyire megdöbbent a másik fél, hogy VAN aki nem fogadja el a felajánlott összegett, „pedig ennyi pénzed fizetésből sose lesz öregem”  Kedvence minden ismerősömnek az autópálya építés drágasága és lassúsága és persze a hiánya.  Milyen ciki volt levinni 2004-ben egy külföldi beruházót Pécsre, aki nagyon lelkes volt a szakemberektől, a helytől, a várostól, de megkérte, hogy Budapestre visszafelé mégiscsak az autópályán vigyék őt vissza, mert szép-szép ez panorámás utacska, de el kellene érni a repülőgépét.

A következtetés tehát könnyen levonható 2009-ig Magyarországon a korrupció látható és érezhető, mindenkinek fáj, sokakat bosszant, de ugyanannyian el is fogadják, mint része az országkockázatnak. Mert a helyzet úgyse lesz jobb, mert mi ilyenek vagyunk. Én nem értek ezzel egyet.

Hiszek a civil szervezetek hatékonyságában, hiszem, azt amit Széchenyi István 1832-ben leírt: „A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.”, igaz ma is.  Nem várhatjuk, hogy a dolgok megoldódnak maguktól, ha mi nem teszünk semmit.  

Legyen közös célunk az átláthatóság, a korrupciómentes Magyarország.

Ne csak a TI stratégiájában szerepeljenek lépések a közös célok megvalósítására!

Változtassunk azon a szemléleten, hogy „ a korrupció Magyarország szerves része”

Új év! Új hozzáállás.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr911647675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása