Itt a számla, hol a számla

 2010.04.01. 19:12

Javában zajlik a kampánymonitorozás projektünk. Eközben kaptunk már hideget-meleget, valakinek tetszik a kezdeményezés, valakinek kevésbé.

Mindenesetre a módszerünk igen egyszerű, piaci árak alapján a különböző forrásokból (sajtó, önkéntesek, hirdetésköltést figyelő cég, közvéleménykutatás) kapott kampánytételeket szakértők véleménye alapján beárazzuk és felvisszük az adatbázisba. Becslések ezek, sosem mondtuk, hogy 100%-os pontosságú adatok, de megközelítőleg reális értékek. 100%-os pontosságú információkat egyébiránt csak a pártok számláit őrző fiókokban találhatnánk, és arra ugyebár nincs jogunk, hogy kihúzzuk ezeket a fiókokat…

Nem is akarjuk, a cél az volna, hogy a pártok maguktól tárják a választópolgárok elé azokat az összegeket, amelyeket kampányra költöttek. Nem fair ugyanis, hogy nem láthatjuk tisztán a támogatói rendszert, nem tudhatjuk, hogy milyen érdekek húzódnak meg mögöttük. Közpénzből működnek, ők hozzák a törvényeket, mindenkinek joga van ahhoz, hogy lássa ezeket az adatokat.

Átláthatatlan és betarthatatlan a jelenlegi rendszer. Átláthatatlan, mert nem derül fény a pontos összegekre, kedvezményekre, támogatásokra, és betarthatatlan, mert a jelenleg törvényben megszabott 386 milliós pártonkénti limit alacsony. Már 1994-ben is 500-700 milliós kampányköltésekről számoltak be a pártok. Gondoljuk csak végig, mennyibe került akkor egy gombóc fagyi és mennyi most… Ne kelljen már a parlamentbe való bejutáshoz is trükköket alkalmaznia a képviselőknek!

Bizonyára mindenre van megoldás, lehet azt mondani, hogy egy kampányrendezvényhez a termet ingyen kapta a párt, de miért? Kitől? Mikor? Ki az akit ez nem érdekel? Szerintem mindenkit!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr541887590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balla Ágnes 2010.04.01. 19:57:19

jó írás, engem is érdekel és szerintem zavarja a politikusokat (akik valóban képviselni mennek a parlamentbe), hogy nem átlátszó a kampány így elmaradhat a számonkérés ezen része. A magántámogatók közül nem tudni azonban, hogy ki az, aki vállalja a párthoz köthetőségét. Valóban létezik egyébként az ingyenes felajánlás, intézmények rendelkezésre bocsátják egy-két órára a legnagyobb termüket rendezvény esetén.

prepi 2010.04.02. 14:33:31

Nem mindig azért ajánlják fel ingyenesen pl.termeket stb.párt-kampánygyűlésre mert ezzel támogatni akarják a pártot,hanem önreklámozás miatt.Mondok egy példát.Pl.ha évek óta van egy sportcsarnok/nálunk is van egy/és lecsökkent a látogatottság/ping-pong,uszoda,minden van benne,óradíjas/,és meghívnak egy pártot ingyen,ezáltal sok ember elmegy és a rendezvény szünetében olvas a csarnokról is,lehetőségekről.Láttam olyat is hogy ingyen kiadták egy pártnak a sportcsarnokot,következő héten az ellenlábas pártnak adták ki,ingyen.És tényleg ez sok ember megmozdult,azt se tudta milyen sportolási lehetőségek voltak eddig./a sportcsarnokban ez ki van téve/Szóval ez intézmény-reklámnak is jó,ki is használják.De ez bármilyen jellegű intézményre beválik szerintem,jó reklám nekik,mivel tudják hogy a pártrendezvényre sok ember eljön.
Fantázia barátaim!

prepi 2010.04.02. 14:40:36

Ja és még egy mondat.A demokráciában teljes átláthatóság nincs.Elméletileg lenne,gyakorlatilag mission impossible.Ez akármilyen országra érvényes ahol demokrácia van,a korrupció-jelentések is lehetnek korruptak.Illetve sokan azt állítják hogy a korrupció-pontszámok azok megbízható forrásból származnak,/mélyinterjúk sokasága stb/,de a mélyinterjú is csak szavakból áll,a szavakat pedig lehet formálni,érdekek szerint.
süti beállítások módosítása