Eseményekkel teli mindennapokat élünk, Hegyeshalomtól Záhonyig kezdetét vette a kampány, ország-megváltó programok, harkályhadművelet (kopogtatócédula gyűjtés) és úgy általában minden, ami ilyenkor kell. Most szeretnék nem erről írni. Fogunk eleget -aktív kampánymonitorozásra készülünk.
Hanem egy messzi-messzi galaxisról…amit történetesen Amerikai Egyesült Államoknak hívnak és ahol – ki gondolta volna - ugyancsak van korrupció és korrupcióellenes mozgalom. Holott Amerika az előkelő 19. helyen áll 7.5 ponttal –csak a miheztartás végett hazai adatunk: 46. hely és 5.1 pont..
Érdekes összehasonlítani, hogy kinek mit is jelent a korrupció, miben látja annak okát, hogyan kell orvosolni. Ma odaát az egyik legismertebb mozgalom e téren a Change Congress, amely vonzerejét nagyban egy ismert zseninek, Lawrence Lessig-nek köszönheti. Igen, kedves olvasó, ez ugyanaz a Lessig, aki az elmúlt évtizedben életre hívta a Creative Commons és egyéb digitális szabadságmozgalmat, szerzői jogi monopólium ellenes harcot. Csak hát annál kreatívabb, minthogy egy ügynek szentelje életét, ezért egy pár éve új challenge után nézett és – szerencsénkre - a korrupció témájára akadt.  Innentől kezdve azonban már a mi korrupcióellenes transparency vagy átláthatósági küzdelmünk elválik az övétől. Egészen egyszerűen azért mert mást értünk korrupció alatt: az általa használt institutional corruption fogalom nem illegális, közhatalommal visszaélést jelent, hanem a (legális) pénz –a közjóra- ártalmas befolyásoló hatását. A fix congress first jelmondatuk is jelzi tézisüket: az amerikai politikai kérdéseket rossz irányba vitte az a mérhetetlenül sok pénz, ami legálisan ömlik a politikába kampányfinanszírozás, lobbizás stb. címén. Még egyszer hadd hangsúlyozzam: ők nem az illegális párt és kampányfinanszírozást ekézik (mint mi), hanem a legális, ámde kártékony szerepét a lobbisták pénzének a döntéshozatalban. Íme 3 percben összefoglalva (angolul):

Ma már van olyan civil szervezet az USA-ban, amely dollárra lebontva követi a képviselők döntési tendenciáit, és az azokat befolyásoló anyagi hozzájárulásokat: maplight.org. Megdöbbentő összefüggéseket ismerhetünk meg, ha az egyes képviselők nevének bepötyögése után a szavazási statisztikájukat összevetjük az érdekcsoportoktól kapott pénzekkel; vagy ha megnézzük egy-egy hatalmas anyagi érdekeket érintő szavazás előtt mekkora összeget kapnak egy-egy képviselők, és hogy ez milyen meggyőzően is hat rájuk...
És, hogy ezt miért is írom le? Mert érdemes látni mi hol vagyunk most és hol vannak mások. Az az igazság, hogy mi 2010-ben még egyszerűen nem tudunk arra a komplex kérdésre felelni, hogy mi is legyen a pénz helye a politikában! Mert nem tudjuk, hogy ma milyen szerepet is játszik – csak sejtjük! A kampány- majd később a pártfinanszírozás teljesen átláthatóvá tétele teszi majd egyszer lehetővé, hogy egyáltalán nekikezdjünk a – szerintem - fogósabb kérdés megválaszolásához: pénz és politika viszonyának rendezéséhez.
(az amerikai anitkorr küzdelemről..folyt.köv..)

Címkék: lessig corruption institutional

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr481760047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása