Védendő újságírók

 2010.01.12. 11:27

Január 11-én este adtuk át a Soma-díjat. Ez az egyik legnagyobb magyar újságírási díj, egy kacskaringós, pásztorbot-szerű plasztikával és 1 millió forinttal jár. Tíz éve halt meg barátunk és kollégánk, Soma, civil nevén Gőbölyös József, kitűnő újságíró. Kilenc éve létezik ez a róla elnevezett díj, olyan fiatal nyomozó újságírók kapják, akik az előző évben a legjobbat alkották a műfajban. A nyomozó újságírók mindig valami disznóságról írnak, ez a műfajból adódik, hiszen ahol nincs disznóság, ott nincs szükség nyomozásra sem. A nyomozó újságírók a sajtóban a transzparencia legfőbb harcosai.

Tavaly Magyari Péter dobta a legnagyobbat. A zsűrinek könnyű volt a döntés: Magyari sokat és alaposan dolgozott, fontos témáról írt, olyanról, amely 10-20 év múlva is befolyásolni fogja Magyarország sorsát: az orosz gázszállításokról, az ezt övező kereskedelmi és maffiajátszmákról. Itt van, amit Magyari írt a témákról, a címekre kattintva elvileg elérhetők a cikkek.

·                               Őrizetbe vették az Emfesz igazgatóját

·                              Magyarország 1 dollárért

·                              Gázháborúk Magyarországon I.

·                              Honi gázháborúk II.

·                              Hazaengedik az EMFESZ-vezért

·                              Az USA újabb gázválságra figyelmezteti az EU-t

·                              Kinek adja a Kreml az Emfeszt?

·                              Továbbadható az Emfesz

·                              Oroszország megint elzárhatja a gázcsapot?

·                              Magyar cégekkel üzletel a Gazprom

A sajtó bajban van, az írott sajtó a válság miatt éppen a mészárszéken tartózkodik, a netesnek sem megy éppenséggel jól.  A sajtóvállalkozásoknak nincs pénze, márpedig a nyomozó újságírás pénzigényes műfaj, hiszen időigényes. Egyre kevesebb lap engedheti meg magának, hogy egy-egy munkatársa néhány hétig vagy akár néhány hónapig olyasmin dolgozzon, aminek az eredménye egyetlen cikkben csapódik le. A nyomozó újságíró védendő állatfaj.

Védendő és támogatandó. Nyugaton és keleten egyaránt az a tendencia, hogy az ilyen teljesítményeket egyre inkább alapítványok finanszírozzák. Néhány amerikai alapítvány újabban több millió dollárt költ évente erre a célra, a Soma Alapítvány belgiumi testvérszervezete, a Pascal Decroos Fund évi 700 ezer euróból gazdálkodik. A Soma Alapítvány persze jóval szegényebb, de megtesszük, amit megtehetünk. Az idén már pályázatokkal is lehet bombázni a frissen megalakult Soma Központot.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr891666043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása