2009

 2009.12.17. 22:43

Ilyenkor az ember végiggondolja, mi is történt az év alatt (ha másért nem azért, mert az újságírók megkérdezik), úgyhogy itt az alkalom, hogy én is megtegyem, így írásban is.

Korrupciós botrányból több volt, mint az eddigi éves átlag, de leginkább látványosabbak voltak. Sőt, megkockáztatom, hogy némi következménye is lett a sajtóban részletesen taglalt eseteknek. Például a BKV-s végkielégítések után nyilvánosságra hozták az állami tulajdonú cégek vezetőinek fizetését, sőt nyomoznak is! Szó se róla, sokkal több ügy volt, mint amennyinek következménye lett, és továbbra is szabadlábon, vezető pozícióban vannak többszörös korrupciós botrányba keveredett személyek. Mégis, a nyomozások megindulása egy kis reményt ad, hátha elmozdulunk valamerre arról az 5,1 pontról.

Jogalkotás terén a legnagyobb visszhangja a hétfőn megszavazott antikorrupciós csomagnak volt. A kérdés, hogy látszatintézkedésekről vagy valódi korrupció elleni fellépésről van szó, jogos. A végső verzió kicsit rémisztő, főképp, ami az átláthatósági megállapodásokat illeti. Ahelyett, hogy teret adna az eredeti célnak, a civil kontrollnak, úgy tűnik, egy újabb állami ellenőrzési rendszerrel terheli a közbeszerzéseket. Még van egy szamalszálnyi remény, hogy az eddig nem látott kapcsolódó kormányrendelet az igazi átláthatósági megállapodásokhoz biztosít majd keretet, és nem Magyarország lesz az a hely, ahol a nemzetközi színtéren jól működő módszert sikerül egy jogszabállyal lejáratni és alkalmatlanná tenni.

Aminek viszont örülünk, és nagy előrelépésnek tartjuk, az a közérdekű bejelentők védelmének biztosítása. Sajnálatos azonban, hogy egy package deal keretében rögtön felállítunk egy antikorruciós Hivatalt is, nem hisszük, hogy ez hatékonyabbá tenné a korrupciós ügyek felderítését.

A korrupció megfékezéséhez szükséges politikai elkötelezettségről és strukturális reformokról (úgy mint pártfinanszírozás, egészségügy, önkormányzati rendszer) nem beszélhetünk az elmúlt évben. Ha mindent összevetek, akkor tehát hajszálnyit javult a korrupciós ügyek felderítése és védjük a közérdekű bejelentőket. Ez nem túl nagy előrelépés, 12 hónap ennél sokkal több mindenre lett volna alkalmas.

A TI élete a korrupció elleni fellépés mértékénél intenzívebb volt. Itt járt elnökünk, Huguette, sikerrel akadályoztuk meg egy gazdasági miniszter jelölését, végigjártuk az országot több roadshow-val, gyűjtöttünk pár tagot a Vállalati Támogatói Fórumunkba, írtunk kampányfinanszírozásos törvénytervezetet, kutattunk és szerveztünk kisfilmpályázatot.

Amire azonban a  legnagyobb szeretettel gondolok, az a belső fejlődés. Mostanra, év végére lettünk annyian, hogy már egy valódi szervezetről beszélhetünk és a nyári őskáoszból lassan-lassan talán sikerül rendszert alakítani. Rengeteg munka van mögötte, ennek megfelelően az egész iroda hulla fáradt. Be is zárunk egészen az új évig.

Békés ünnepeket és boldog 2010-et kívánok mindenkinek!!!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr421605610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. O'Donaghue · http://watchdog.blog.hu 2009.12.17. 23:14:19

Örülök, hogy rátaláltam a blogjukra, így legalább fel tudom tenni azt a kérdésemet, amely már napok óta foglalkoztat:

Blogbejegyzésemben írtam arról, hogy (a rendőrség szerint) a BKV-s vesztegetési botrányban érintett a Bellák és Társai Ügyvédi Iroda. Ez iroda a Transparency International honlapjának tanulsága szerint együttműködő az Önök együttműködő partnere. Ha ennyire elkötelezett hívei a korrupcióellenes küzdelemnek, akkor hogyan működhetnek együtt olyan ügyvédi irodával, amelynek a neve egy vesztegetési üggyel kapcsolatban felmerült?

Alexa Noémi · http://idejefelebredni.blog.hu/ 2009.12.18. 15:33:40

Igen, a kérdés teljesen jogos, és felvet újabbakat is, igyekszem sorban menni.
A TI sok céggel működik együtt, de egyik tisztaságáért sem tud garanciát vállalni. Az együttműködés megkezdése előtt igyekszünk a lehető legtöbb információt összegyűjteni az adott cégről, de sajnos sok helyen kerülhetnek elő csontvázak a szekrényekből. Az a nemzetközi gyakorlat, hogy ha egy cég korrupciós ügybe keveredik, a TI megszakítja vele az együttműködést. Így volt ez Németországban a Siemens-szel is, amikor kitört a Siemens botrány, és így van ez a mi esetünkben, a Bellák és társa irodával is. Az iroda egyik vezetője jelezte a problémát, ilyenkor nincs sok mérlegelés, azonnal megszakítjuk az együttműködést. Reméljük, hogy a nyomozás során mielőbb kiderül, hogy mi történt, és ki a felelős az ügyvédi irodán belül a BKV-val kapcsolatos esetleges visszaélésekért.
Még talán az is megér egy misét, hogy pontosan miből állt a partnerségünk. A szervezet alapításakor ők sgítettek nekünk pro bono az alapítással kapcsolatos jogi procedúrában. Ezen kívül az ügyvédi iroda képviselője kísért el engem a IV. kerületi rendőrségre, amikor egy állampolgár a nevemben jelentette fel az újpesti polgármestert és tanúskodnom kellett.
Mostantól ennyi kapcsolatunk sem lesz, és ha csak valami nagy technikai malőr nem történt, akkor a honlapunkon sem szerepel már az iroda a partnerek között.
süti beállítások módosítása