El Greco

 2009.11.18. 11:36

Nem rá, a görög származású, Toledoban sokat alkotó Domenikus Theotokopoulos-ra gondolok elsősorban, hanem a Group of States against Corruption (GRECO) nevű grémiumra.

A GRECO-t 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, jelenleg 46 tagja van és Strassbourgban található a székhelye. A GERCO célja, hogy tagjai antikorrupciós törekvédeit elősegítse, mégpedig úgy, hogy monitorozza, mennyire felelnek meg az országok az Európa Tanács antikorrupciós sztenderdjeinek. Ehhez kidolgoztak egy nem annyira egyszerű, ámde annál alaposabb értékelési mechanizmust, és időről időre felmérik az országok helyzetét.

A héten hazánkban tartózkodik a GRECO küldöttsége, hogy végignézze, hogyan állunk. Az előző időszakok jelentéseiből indulnak ki, elsősorban azt nézik, mennyire valósultak meg az abban megfogalmazott ajánlások. Ehhez dokumentumokat elemeznek, majd találkoznak kormányzati és nem kormányzati szereplőkkel, így velünk is.

Hazánkban az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a GRECO kapcsolattartó pontja, így ők szervezik a megbeszéléseket. Tegnap Ádám (Földes) vett részt rajtuk, ma én megyek, mert a pártfinanszírozásról lesz szó. Egyelőre még csak az értékelésnél tartunk, egy következő fázisban fogják megfogalmazni a GRECO ajánlásait. Meglepne, ha nem javasolnák a párt-és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételét.

Az eddigi értékeléseket végignézve azt látjuk, hogy hazsnos lett volna, ha már az előző értékelési körökben is erősebb a civil kontroll, mert több témához is lettek volna megjegyzéseink. Az első két értékelési kör eredményei és a TI hozzá kapcsolódó véleménye itt olvasható: http://www.transparency.hu/greco.

Természetesen, a GRECO csak javasol, nem tesz és tehet semmit kötelezővé. Inkább csak kínos, ha sok éven keresztül semmit nem tesz egy ország a korrupció ellen. A szándék az, hogy nyomást gyakoroljanak, és a döntéshozók maguk lássák be a változtatás szükségességét. Reméljük, sikerrel járnak!

Címkék: greco

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr371533960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása