Egy kicsit - bevallom - rosszul esett mikor tegnap megtudtam az Indexen, hogy a Fideszt kritizálni nem menő. Sőt, Bede szerint a demokráciáért aggódni már egyenesen lúzer dolog, kifejezetten akkor, ha az alkotmánybírákat már a kormány jelöli, ha az Állami Számvevőszék elnöke és a köztársasági elnök is megbízható, jó barát, ha az állami vagyon hatékony gazdálkodásában a versenyeztetés csak hátráltató tényező, sőt az ingatlan átruházásakor se éri meg közbeszerezni és ha belegondolok, az állami vállalatok gazdálkodásával kapcsolatos adatokhoz meg aztán tényleg semmi közöm.

Most nem szándékom sem az Index, sem más kereskedelmi média tulajdonosi körének politikai kötődését vizsgálni, inkább önmagában a cikk tartalmára és nem a miértjére kérdeznék rá.  Mármint pontosan arra, hogy hogyan érjük el azt, hogy a korrupciót feljelenteni, számlát adni és kapni, a munkavállalót bejelenteni és közérdekű adatot igényelni menő legyen. És ne legyen menő ügyleteket lepapírozni, nokiásdobozokba beletörődni, (hitel)szerződéseket felrúgni. Mert hiába minden állásfoglalásunk és lobbi tevékenységünk, ha a közösség nem ismeri el a közösség érdekében tett magatartásokat. Nem heroikus tetteket akarok, hanem hogy a közösség olyan magatartási normákat fogadjon el és követeljen meg, ami a közösség érdekét szolgálja. Mert most még úgy teszünk, mintha nagyon nem lenne menő az, aki így gondolkodik, sőt igazából egyenesen hülye, aki nem csak a saját érdekét nézi. 

Tehát nekünk is feladatunk lesz az elkövetkező években, hogy ezen valahogy változtassunk. Ezt a célt szolgálja már több kezdeményezésünk is: ma már több mint ezren vagyunk a facebookon és rengeteg önkéntes segíti a mindennapi munkánkat. Az önkormányzati választások monitoringozásához szintén önkénteseket keresünk, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy jelenleg átláthatatlan a kampányok finanszírozása. Több rendezvényt, underground akciót is tervezünk, hogy ne az „ezekúgyislopnak” legyen a menő, hanem az, ha igenis megkérdezed, hogy mennyibe került az utcámban lévő óriásplakát és azt ki fizette. Hamarosan elindul jogsegélyszolgálatunk is, ami szintén az állampolgári bejelentéseket próbálja ösztönözni, ha már sokat elértünk a közérdekű bejelentők törvényi védelmében. Szóval idő kérdése, de az igazán menő az lesz, aki be is jelenti a korrupciót. De a TI már most is menő.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr262180221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2010.07.28. 11:08:58

Olyan dolog ez, mint Szudánba menni dolgozni egy NGO-hoz, esetleg más módon tevékenykedni az ottani durva állapotokban élő milliókat segítendő

vagy

Save Darfur pólót viselni.

Egy tevékeny TASZ tagság még kúl is egyébként, viszont az ismerősök körében hőbörögni, hogy micsinál az Orbán, az fárasztó.
süti beállítások módosítása