Ez volt a nagyon találó címe az Európai kulturális napok programsorozatnak, amelynek keretében egytudományos szimpóziumon vettem részt Karlsruhéban, a munka ünnepén. Az európai kulturális napok (vagyis inkább hetek) Karsruhéban Magyarországról szóltak, kivonult az A38, fellépett a Műszaki Egyetem kórusa, bemutatták Lorca Vérnászát és vásárt is rendeztek, lehetett kapni gulyást és kürtős kalácsot.

A sok kulturális program közé ékelte a Karlsruhei Műszaki Egyetem a hazánkról szóló tudományos konferenciát. Ez a rendezvény önmagában is nagyon színes volt, hiszen a köztéri művészettől a rasszizmuson át az 1989-es határnyitásig minden belefért, még a korrupció is. A szervezők tehát igyekeztek átfogó képet adni Magyarországról. Ilyenkor az ember nem is tudja, jó jel-e ha egy korrupcióellenes szervezetet meghívnak előadni. Ennyire hozzátartozna az ország gazdasági és társadalmi helyzetéhez a korrupció már a külföldiek szemében is?

Hogy a külföldiek mit gondolnak, nem derült ki, de azt a hazai kutatásokból tudjuk, hogy sajnos valóban meghatározó tényezővé vált a korrupció az ország gazdasági fejlődésében és versenyképességének alakulásában. Bár nem könnyű dolog fellépni a korrupció ellen, azért nem is atomtudomány, ha a politikai elit elhatározná magát, néhány határozott és jól végrehajtott intézkedés, ha csodát nem is, de jelentős javulást előidézhetne. Most, hogy a kormánypárt kétharmados többséggel fog rendelkezni a parlamentben, minden esély megvan a határozott, és szerkezeti változásokat eredményező intézkedések meghozatalára.

Hogy így lesz-e, nem tudjuk. Egyelőre itt vagyunk, a korszakok és világok között, akárcsak a konferencián ezerszer felidézett 89-es határnyitáskor. De mindenki nagyon bízik abban, hogy egyszer csak megérkezünk valahova és vége lesz a köztes állapotnak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr851979543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása