Konszenzus

 2010.04.29. 22:41

Így a választások után sok mindenről kell egy TI-hoz hasonló civilszervezetnek elgondolkodnia. Például: adott egy nagy parlamenti többséggel rendelkező párt, amely ennek birtokában erős kormányt alakít majd, és rengeteg, az ország számára szükséges változtatást végbevihet. Ebben sok lehetőség rejlik, és sok veszély. A lehetőségek a helyzet javítására eléggé nyilvánvalóak: itt van – sok más mellett - a közbeszerzési rendszer le- és kitisztítása, a korrupciót feltáró szervek pártok befolyásától megóvott, szakszerű működésének erősítése, az átláthatóság fokozása nem csak a törvény betűjének betartása szintjén (bár időnként az is előrelépés lenne), hanem szellemében is. És itt van a párt és kampányfinanszírozás. Valószínűleg nincs ennél fontosabb probléma a korrupció területén ma Magyarországon: fejétől bűzlik a hal, tartja az angol közmondás.

Számításaink szerint a pártok 1822,569 milló forintot költöttek a mostani kampányban (és ebben még nincs minden benne, pár hét múlva lesz végleges adatunk a www.kepmutatas.hu-n), ami a törvényes határt máris toronymagasan túllépi. Kell tehát a reform, ami sokadik alkalommal, legutoljára a Fidesz különvéleményén bukott meg bizonyos technikai, de fontos kérdés tekintetében. De fontos lenne, hogy az új törvény ne egyszerűen „többségi elven” szülessen meg, hanem konszenzussal. Ez lenne igazi biztosítéka annak, hogy az új rendszer is két évtizedig legalább kitartson, és nem azért, mert senki nem tudja megváltoztatni, hanem mert a politikusok (balról és jobbról) és az állampolgárok is együtt tudnak vele élni – utóbbiak főleg azért, mert tudják, tisztességes, ellenőrizhető forrásból és nem mutyizásból vagy egyenesen az adófizetők kijátszásából származik a pénz, amellyel a pártok egymással versengenek.  E nélkül a választások mindig rossz szájízt hagynak majd maguk után, és a pártok maradnak az állampolgárok bizalmi listájának legalján. Ami miatt a szavazók elfordulnak a nagy, mérsékelt pártoktól – és a sok pénzt mind hiába költjük.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr291963139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása