Ez egy red flag!

 2010.04.22. 17:07

Április 20-a nagybetűkkel és szuper színessel volt megjelölve a naptárunkban, ugyanis arra a napra szerveztünk egy nagyobb konferenciát a Közbeszerzések átláthatóságáról és hatékonyságáról.  Eredetileg a konferencia azoknak a köztisztviselőknek szólt, akik részt vesznek az EU által támogatott projektek megvalósításának közbeszereztetésében, de később kiderült, hogy nagyon sok üzleti szektorban tevékenykedőt is érdekel a téma, így a konferencia nőtt és nőtt.  Eredetileg az EU Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatala (OLAF) egy 40 fős konferenciát támogatott, hogy próbáljuk meg tudatosítani, hogy az Unió pénzügyi érdekeit igenis úgy tudjuk hatékonyan védeni, hogy azok az eljárások melyek a különböző projektek megvalósításakor életbe lépnek, azok nem csak a törvény betűjének felelnek meg, hanem ténylegesen megfelelnek azoknak a racionális gazdasági és jogi elvárásoknak, melyeket bárki bármilyen magánbefektetéskor szem előtt tart.  NE LEGYEN DRÁGA, NE LEGYEN FELESLEGES, A PÉNZEMÉRT ÉRTÉKET KAPJAK.

Amikor láttuk, hogy mekkora az érdeklődés akkor jeleztük az OLAF felé, hogy a konferencia nagyobb lesz (ekkor már 70 fő jelentkezett), de sajnos Ők nem tudták a támogatást növelni.  Így segítséget kértünk támogatóinktól (legyen elég dosszié, és papír) valamint nagy örömünkre Greg Dorey a magyarországi brit nagykövet felajánlotta a nagykövetség épületét a konferencia helyszínének! Gyönyörű épület!  Egy régi bank! Csodaszép!
A konferencia előtti héten a jelentkezők száma 100 fölé nőtt és már nem azon aggódtunk, hogy senki nem jön el (ahogy ellendrukkereink jósolták) hanem azon, hogy legyen elég szék, és mindenkinek jusson ebéd.

A konferenciára megpróbáltuk úgy összeválogatni az előadókat, hogy többféle szemlélet képviseltesse magát.  Nagyon érdekes volt hallani kutatások eredményeit.  Számomra a legérdekesebb az üzleti szektor előadásai voltak.  Miért van az, hogy egy profitorientált cég teljesen racionálisan, gazdasági alapokon működő beszerzési stratégiával átváltozik egy törvényvégrehajtó, „csak a büntetetést elkerülendő” adminisztratív gépezetté, feledve az árakat, feledve a projekt pénzügyi ésszerűségét, ha a törvény előírásai alapján leányvállalatuk valamilyen okból közbeszerzésre kényszerül.  Miért lesz az mindig sokkal drágább?  Hiszen nem ez a cél?

Nagyon sok kérdés felmerült.  Kritikák megemlítették a túlszabályozást, ugyanakkor vannak gyakorlati kérdések amikre nem vonatkozik a szabályozás.  Miért akadályoz meg a közbeszerzési törvény racionális gazdasági lépéseket?  Hol a határ az átláthatóság, és az üzleti titok védelme között.  Az átláthatóság segíti a kartellt?  Merre mennyünk?  Valamilyen irányba lépni kellene.  Nem túlzok amikor azt írom, hogy MINDENKINEK ez a véleménye.  Csak konstruktívan nehéz megoldásokat találni.
Hiszem azt, hogy számunkra a tét hatalmas.  A közbeszerzések tisztasága és hatékonysága meghatározhatják a következő évek gazdasági fejlődését Magyarországon.  Az elmúlt években nyilvánvalóvá vált, hogy a közbeszerzésnek nem szabad pusztán jogi és adminisztratív technikai folyamattá válni, hanem egy teljeskörű, társadalmilag beágyazott, gazdaságilag racionális, transzparenciát és üzleti racionalitást jól ötvöző megoldásra van szükség.  Ezt a megoldást csak egy minden érdekelt bevonásával létrehozott folyamat hozhatja meg. Ez a megoldás nem csak egy jogszabály, hanem egy teljes működési modell, személyes felelősséggel, valamint fékek és egyensúlyok intézményrendszerének létrehozásával.  ÉS EZ SZEMLÉLETVÁLTÁSSAL JÁR.

Még egy elgondolkodtató gondolat: Greg Dorey magyarország brit nagykövete elmondta: „Magyarországnak szüksége van lelkes külföldi befektetőkre a gazdasági egyensúly megteremtéséhez, a befektetőknek pedig hatékony közbeszerzési rendszerre. Miért ne válhatna a hatékony közbeszerzési rendszer Magyarország fő vonzerejévé a következő években?”  Hát miért?  A külföldi résztvevőink elmondták, hogy teljesen kizárva érzik magukat. Nincs lefordítva rendesen a törvény és a kiegészítő jogszabályok megismerése is nehézkes számukra.  Mikor segítséget kérnek hatóságoktól, elvész a kérdés a bürokráciában.  Ez katasztrofális.  Nagyon sok nagykövetség küldött résztvevőket a konferenciára (Svájc, Belgium, Kanada, Norvégia, Franciaország, Egyesült Királyság) és ők voltak a legaktívabb kérdezők!  A tolmácsok leizzadtak a kérdések és válaszok során.  EZ EGY RED FLAG!  Egy piros zászló! Egy jel, hogy erre oda kell figyelnünk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlacco.blog.hu/api/trackback/id/tr741942992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása